2 Nisan 2012 Pazartesi

Çiğ yumurtasız Islak Kek

Birkaç gün aradan sonra tekrar merhaba!
Havalar güzel olup, teyzemiz de gelince kendimizi gezmelere verdik napalım?:)
Dün miniğimin ziyaretçileri vardı, hazırlıklar yaptım....İşte onlardan biri; Çiğ Yumurtasız Islak Kek.


Yumurtayı çok severim ama birşeylerin içinden kokusu geliyorsa yiyemem.Bu tarifte zaten 4 yumurta yerine 3 kocaman yumurta kullandım, o yüzden bir de çiğ çiğ üstüne dökmek istemedim.İşte malzemelerim:

-3 büyük yada 4 orta-küçük yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı süt
-1 su bardağı eritilmiş tereyağ veya sıvıyağ
-2 su bardağı elenmiş un
-1 Paket vanilin
-1 Paket kabartma tozu
-Çikolata damlacıkları
-1 su bardağı süt
-1 paket Nestle sıcak çikolata (toz)


Yumurta ve şekeri iyice köpürüp şekerler eriyene kadar mikserle çırpıyoruz.Üzerine süt ve yağı da ekleyip birazz da onlarla çırğıyoruz.Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, vanilin ve kakaoyu karıştırıp, sıvı karışıma eleyerek ekliyoruz.Homojen bir karışım elde ettikten sonra yine kekimizin üzerinde kabarcıklar oluşana  kadar çırpmaya devam ediyoruz.Çikolata damlalarını da ekleyip karıştırıyoruz.İster kek kalıbına, isterseniz muffin kalıplarına döküp önceden 200 C ısıttığımız fırına alıp pişiriyoruz.Kağıt veya silikon muffin kalıpları çok pratik, tekrar yağlama derdi yok ve kekimiz kolayca çıkıyor içinden.Çıkar çıkmaz hiç beklemeden üzerine soğuk süt- toz sıcak çikolata karışımını döküp çekmesini bekliyoruz.Siz de benim gibi tekli kalıp kullandıysanız, kek sütü iyice çekene kadar beklemelisiniz.

Kek yaparken her zaman dikkat etmemiz gereken 4 nokta;

1.Mikseri veya çırpıcıyı hep aynı yöne doğru hareket ettirmeliyiz.Yani saat yönünde çırpıyorsak devamında da kesinlikle yön değiştirmemeliyiz.Bu kabarmasını etkiler.
2.Çırpma işlemi bittikten sonra mikseri veya çırpıcıyı kabımızın kenarına, üzerinde kalanları temizlemek için vurmamalıyız.Bu da kabarmasını etkiler.
3.Kabartma tozunu unun içine ekleyip karıştırıyoruz ve bunu mutlaka elekten geçiriyoruz.
4.Fırının kapağını keklerimiz iyice kabarmadan önce kesinlikle açmıyoruz, aralamıyoruz bile.Açmamızla birlikte düşen fırın içi ısısı keki anında söndürür.Birazcık sabredin, yukarıdaki noktalara dikkat ederseniz zaten kek kabarmadan önce pişmez:)

Bunlara dikkat ederseniz kekim neden kabarmadı demezsiniz;) Afiyet olsun.






1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil