Sofrada sadece yemek yenmez değil mi, anlatırız, sohbet de ederiz.Şimdi birşeyler anlatma zamanı...
Mutfak çok dolu bir yer, yaptığımız herşey de başarıyla sonuçlanacak değil.Genel olarak çok becerikli, elinden her yemek yenen birisi olsanız da zaman zaman ilk bir veya birkaç seferde başaramadığımız şeyler de olabilir yani:) (Bu paragrafın yan başlığı 'Kendinizi Telkin Etmenin Binbir Yolu, no:568' olmalıydı)
Bu gece sizinle bir tarifi paylaşmaktan çok, beceremediğim yoğurt mayalama maceramı ve devamını paylaşacağım:)
E küçükken izlerdim tabi annemin nasıl yaptığını o kalıp gibi yoğurtları ama incelik gerektiriyor bu iş tabi ki...Neyse hatırladığım ve araştırdığım kadarıyla dün ilk yoğurdumu arkadaşımdan aldığım damızlık yoğurtla mayaladım, tutmadı.Sonradan anladım ki sütü fazla soğutmuşum mayalamadan önce.Serçe parmağını süte değdirince tam dayanabilecek ısıda olmalıymış...Ya nasip dedim ne diyelim.
Bir de dedim ki bundan kesin bişeyler yapılıyodur, kaynatmam gerekir:)
Çıkardım dolaptan yarı süt- yarı yoğurt hayatımda ilk kez gördüğüm şeyi, ocağın üzerine koydum.İçine de kesilmeyi tetikleyebilir belki diye 1 tatlı kaşığı kadar tuz attım, atmasam da olurmuş:).Yavaaş yavaş kaynattım.Hemen kesilmeye ve lor peynirim oluşmaya başladıı:)Sütüm gerçekten organik ve çok yağlı, sapsarı böyle.Sütlaç yapınca bile rengi sarımtrak oluyor.Yaklaşık 30-45 dk kaynattım sanırım, peynir alt suyu gibi bir artık kalana kadar sanki.Sonra tel süzgeçte bir süre beklettim, baya sarı bir lorum oldu.Kavanoza doldurdum, dolaba attım:)
Bu arada sütüm 2 kg idi, bir avuç dolusu kadar lor çıktı.
Sonra efendime söyleyeyim dedim ki bu artık sudan da bişeler olur, ayran kıvamlı bişeydi o da.
Onu da yayla çorbasına çeviriverdim hemen, üzerine de taa Yüksekova'da dağlardan toplanan yüksek mentollu nefis yaban naneyi de ekleyince...
Her seferinde kayıplar konusunda bu kadar şanslı olamayabiliriz evet, ama kurtarılabileceklere de sırt dönmemek lazım.
Artıklardan, bozulanlardan, olumsuzluklardan zerreler çıkarabilmek dileğiyle.
Sevgiler...
Naz'cım ilkinde tutmaz ikincisinde tutar , sonucta o kadar becerikli bir yengecsin ki sen bir sürü yerde kullanmıssın helal arkadasıma :)
YanıtlaSilEminim lorlar ve çorban da muhteşem olmuştur .
Sevgiler
Ben de öyle umuyorum canım yengec'im:)
SilMercimek köftesinde de böyle olmuştu, meğer yanlış tarif kurbanıymışım, sonra hırs ettim ve şimdi çok şükür harika oluyor:)) Sağol desteğin için arkadaşım:))
İyi akşamalr ben peynir mayasıyla peynir yaptım tutmadı napabilrim dökeyim mi tekrar sirkeyle kaynatayım mı ne dersiniz
YanıtlaSil