9 Nisan 2012 Pazartesi

Fırında Girit Kabağı

Merhaba!

Bugün tarifim sağlıklı Girit sofrasından geliyor.Giritli Türklerin bu nefis ve bir o kadar da hafif tarifini mutlaka yapmanızı tavsiye ederim, çok pratik.



Bu tarifi 2 sene önce Girit göçmeni eski şefim İrem'den almıştım.Bana tarif ederken bile çok ilginç gelmişti, denemesi ancak kısmet oldu:) Kendisi bana işten ayrılma hediyesi olarak hediye ettiği kitapta da yer alıyor, detaylıca.İşte bu yüzden bu hediye çok anlamlı; ne zaman böyle bir yemek yada ot pişirmek istesem hemen İrem'e sorardım, o da bildiklerini anlatır, bilmedikleri için de annesini arardı:) Kitabı bana verirken söylediği şey, yemek konusunda tek eksik tarafımın bu kültür olduğu idi, e sürekli annesini de arayamayacağımıza göre!..;)

Çok güzel, körpe, aşağıdaki gibi çiçeği üzerinde kabak bulmak gerek.Malzeme listesi aşağıda:




1/2 kg Girit kabağı
Kabaklara yetecek kadar İzmir tulum peyniri
3 adet domates
5 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Su

Kabakları iyice yıkayıp, boydan aşağıda az bir pay kalacak kadar bıçakla yarıyoruz.Tulum peynirlerini ince ince dilimleyip, kabakların yarıklarına yerleştiriyoruz.



 Kabakları fırın tepsisine dizip, üzerine kabuklarını soyup zar gibi doğradığımız domatesleri ve ince doğranmış sarmısakları ekliyoruz.Tulum peynirin tuzlu olduğunu göz önünde bulundurarak üzerine az tuz serpip, biraz da zeytinyağı gezdiriyoruz.1 küçük çay bardağı kadar da su ekleyip fırına veriyoruz, üzeri güzelce kızaracak, kabaklar ölmeden çatal batacak kıvama gelecek.Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. Harika gözüküyor,o kabaklar nasıl da tazecik Naz'cım :) Girit sofrasını senden öğreneceğiz demekki en kısa zamanda pazara gidip kabak almalı!

    YanıtlaSil
  2. Evet tatlım, köylüllerin kendi bahçelerinden getirdikleri kabaklar bunlar.Pazarları seviyorum:)Bak, bulamazsan kargo yaparız:))

    YanıtlaSil
  3. Nazli bak bu tarifi de sevdim :) bunlari ben kaydedeyim.

    YanıtlaSil