6 Nisan 2012 Cuma

Evde Yoğurt Yapımı- İşte Tuttu!

'Ya Tutmazsa' yazımı okuyanlar bu yoğurdun tutmasına sevinmemi haklı göreceklerdir:)
Evet, ilk yoğurt mayalama denemem olumlu sonuç vermemişti, ama bu sefer tahmin ettiğimden çok daha güzel oldu.Sadece ben böyle düşünmüyorum, inanın bu konuların uzmanları da çok beğendi:)



Şimdi sizinle bir aceminin bu ilk tecrübesini paylaşacağım, püf noktalar hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.Ben şöyle yaptım:

*Civar köyden güvenerek aldığım 2 kg sütü kaynattım.Bizim sütçü amcanın sütü çok güzel, yağı, kıvamı yerinde.Daha önce yoğurt yapamasam da alıp sütlaç yapardım.

*Aynı tencerenin içinde veya çömlek kaplarda yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.Tencerenin altına kalın bir sofra bezi serip, mayalanacak yere koyup, sütün içinde serçe parmağımızın sadece birkaç saniye dayanabilecek sıcaklığa gelmesini bekliyoruz.

*Bende damızlık yoğurt yoktu, ama İzmir'de ya Sakıpağa yada Foça yoğurtlarını alırım, siz de güvendiğiniz, gerçekten ev yoğurdu gibi olan mandıra yoğurtlarından kullanabilirsiniz.

*2 çorba kaşığı damızlık yoğurdu bir kaseye aldım, ama yaklaşık 1 saat önce dolaptan çıkarmıştım çünkü soğuk olmaması gerek.Yoğurdu iyice çırptım, içine 1 kaşık da tenceredeki sütten ekledim, yine iyice çırptım.

*Bu karışımı sütün içine döküp sadece 2 kere tahta kaşıkla karıştırdım.

*Tencerenin kapağını kapattım, sofra bezini üzerine sardım, en üstünü de kalın battaniyelerle örttüm.Akşamdan sabaha kadar hiç açmadan ve tencereyi sarsmadan bekledim.

*Sabah bir heyecanla ilk iş koşup tencereyi açtım, işte olmuştu! Sonra 2-3 saat buzdolabında kapağı kapalı beklettim, sonra da kapağını kapattım.Dayanamadım bir kase yedimmmmmmhhhh;)

6 yorum:

  1. misss misss :-))
    ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  2. Emelcim yerken sürekli ben de aynı şeyi söyledim:;)gerçekten miss gibi tertemiz

    YanıtlaSil
  3. Yoğurt kurma maceraları hüsranla sonuçlanan biri olarak beni tekrar cesaretlendirdin arkadasım:)Ellerine saglık

    YanıtlaSil
  4. nazlı hanım merhabalar yenı bır ızmırlı olarak hemde ılk defa yoğurt yapacak bırı de olarak tarifinizi cok begendım . denemek için sabırsızlanıyorum:) peki sutu nerden nasıl temın edebilirim acaba :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ebru Hn çok teşekkür ederim, ben sütü yakındaki bi köyden temin ediyorum ama böyle bir imkanınız yoksa mandıralarda Tire süt satılıyor cam şişelerde, başka günlük sütler de olabilir.Ben yapmadım ama yapan arkadaşlarım var ve memnun.Umarım sizinki de tutar:) Sevgiler...

      Sil