11 Ocak 2013 Cuma

Sarmısaklı Köfte

İşte kimsenin hayır diyemeyeceği bir tarif daha! Ben Adanalı'yım, annemin günlerinde, toplantılarında hep bu nefis köftelerle karnımı doyururdum.Annem de çok yapardı.O eline karıştıracağı kabı alıp sofraya otururdu, ben de malzemeleri verirdim tek tek isteğine göre.O yoğururdu, ablamla biz beklerdik kıvama gelsin de yuvarlayıp parmağımızı basalım diye.Kim daha hızlı yapacak, kim aynı anda 2 tane birden yuvarlayacak, kimin yaptığının şekli daha güzel olacak yarışı.Tabi ki ablamın yaptıkları benimkilerden daha güzel olurdu.O kendi halinde yaparken benim gözüm onun elinden ayrılmazdı; sanırım bu yüzden sonuç belliydi:))

Adana dışında bu köfteye çoğunlukla 'Fellah Köftesi' derler. Fellah Arapça'da 'çiftçi' demektir ve bu yemeği soframıza Çukurova'ya göçüp çiftçilik yapan Araplar kazandırmıştır.Aynı bulgur harcından çeşit çeşit soslu-sossuz yemek yapılır ancak bu tarifte bol sarmısak kullanıldığı için adı Sarmısaklı Köfte'dir.

Bu kadar bilgi yeter Nazlı, sadede gel diyorsanız;)





  • 3 çay bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı un
  • az tuz
  • 4 adet domates (ben yazdan buzluğa attıklarımdan kullandım)
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 baş sarmısak
  • Az zeytinyağı
  • 1 limon
  • 1 demet maydonoz

Bulgura tuzu ekleyip, azar azar elimizeılık  su alarak yoğuruyoruz.Biraz şişince unu da ekleyip yine azar azar ıslatarak kuvvetle yoğuruyoruz.İyice toparlanınca harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz (yuvarlarken avuç içleriniz ıslak olmalı), serçe parmağımızla hafif bastırıp tepsiye döküyoruz.Büyük bir tencerede su kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı limon tozu ekliyoruz ve köfteleri suyun içine atıyoruz.

Bu sırada sarmısakları ezip zeytinyağına atıyoruz, salçayla kavuruyoruz, ardından rendelenmiş/rondolanmış domatesleri atıp sosu pişiriyoruz.Limon suyunu da ekleyip kapatıyoruz.

Köfteler suyun yüzeyine çıkmaya başladıkça pişmiş demektir.Suyunu süzüp, sosla karıştırıp, üzerine maydonozu serpip servis ediyoruz mmmhhh:))

6 yorum:

  1. ahh nazlı tam kalbimden ayy pardon midemden vurdun beni:)ben bu bulgurun her türlüsüne aşığım, yakın zamanda tarifini uygulayacağım, ellerine sağlık.
    sevgilerle pınar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pınarcıımm kıyamam ben sana, mutlaka dene ve sonucu paylaş, olmazsa bunu da izmir lezzet turunda listeye kat;)

      Sil
  2. Hemen yapmam lazım hep yapmayı istediğim ama cesaret edemediğim bir yemekti. Cesaret geldi deniycem teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka yapın derim, bu tarifle lezzet garanti ama sadece birazcık zamana ihtiyaç var o kadar;) Sevgiler...

      Sil
  3. hep merak ettiğim ama deneyemeye bir türlü cesaret edemediğim bi tarif. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Harca salca koymuyor muyuz

    YanıtlaSil