19 Mayıs 2013 Pazar

Fırında Kuzu Kol Tandır

Cok havalı değil mı? Ama aslında oyle kolay ki, tek ihtiyacınız olan lezzetli bir kuzu eti (baharda guzel otlar yer kuzular, daha lezzetli olur eti), guzel bir sızma zeytinyağı ve birazcık zaman;) Tarifin detayları söyle:

-1 adet kuzu kol (yaklaşık 1.600 gr geliyor)
-Bol soğuk sıkım sızma zeytinyağı
-Sarmisak (bu mevsimde tazesi nefis, nolur almayın şu marketlerde satılan file içindeki Çin sarımsağından!)
-Taze biberiye
-tuz, karabiber

Sabah kasaptan bütün kuzu kolu aldım, hiç parçalanmadım, sadece ince ayak kısmını kirdirdim, ama onu da kullandım:) Yağlarını ayiklatmanizi tavsiye etmem, onlar etinizin yumuşak ve sulu olmasını saglar. 

Derin ve geniş bir kaba kolu yatırıp üzerine bol zeytinyağı döktüm, tuz ve karabiber ekledim, sarımsakları geniş bir bıçakla hafifçe ezdim ve eti tüm bunlarla güzelce ovdum, masaj yaptım. Üzerine taze biberiye yapraklarını da siyirip  kapagini kapattim ve marine olması icin buzdolabına attım.Saat 11'den 16'ya kadar marine oldu, çıkarıp dokum ızgarada üzerindeki marinatla birlikte mühürleme işlemini yaptım.İzgara en yuksek derecede iyice isindiginda etin her tarafinı 5'er dk kizarttim ki suyunu dışarı salip lezzetini yitirmesin.

Sonra etimi önce yağlı kağıda, sonra aliminyum folyoyla kaplayıp 150-175 derece arasında fırında 3 saat pişirdim.Unutmadan, marine ettigim kaptaki kalan sosu da muhurlenen ete ekledim.

Son yarım saat üzerinin de kizarmasi icin acık bıraktım.İci yumusacik, dışı kıtir kıtir cok lezzetli bir davet yemeği oldu;)

1 yorum: